آپاندیس کیسه کوچکی است که از روده بزرگ آویزان می باشد. اگر آپاندیس مسدود یا متورم شود امکان رشد باکتری در آن افزایش می یابد که در این صورت باعث آپاندیسیت شود. آپاندیسیت عبارتست از ورم (التهاب) ایجاد شده در آپاندیس. این التهاب ممکن است حاد یا مزمن باشد. در صورت درمان نشدن، اپاندیس ملتهب ممکن است پاره یا سوراخ شود و مواد عفونی داخلی آن در حفره شکم پخش شود. این مشکل میتواند باعث ایجاد شرایطی به نام پریتونیت شود که التهاب جدی حفره شکم است و در صورتی که به صورت فوری با استفاده از آنتی بیوتیک های قوی درمان نشود، میتواند نتایج مرگ بار برای فرد به همراه داشته باشد.احتمال بروز آپاندیسیت اغلب در افراد 10 تا 30 ساله مطرح می باشد. ولی در هر سنی می تواند ایجاد شود. علائم آپاندیسیت عبارت است از درد شکمی که معمولا از نواحی اطراف ناف آغاز شده و به سمت قسمت تحتانی و راست شکم منتشر می شود، از دست دادن اشتها، تب پایین، تهوع و در برخی موارد استفراغ، همچنین اسهال یا یبوست.
عمل جراحی آپاندکتومی تحت بی هوشی عمومی انجام میشود و در این حالت میتوان از تکنیک «جراحی لاپاراسکوپی» یا جراحی «باز» برای این کار استفاده کرد.
آپاندکتومی به روش باز
این عمل جراحی در شرایط زیر برای بیمار تجویز میشود:
هنگامی که آپاندیس پاره شده باشد و تودهای تشکیل داده باشد که در اصطلاح به آن توده آپاندیس گفته میشود.
هنگامی که جراح تجربه کافی برای استفاده از لاپاروسکوپ برای خارج کردن آپاندیس را ندارد.
هنگامی که فرد قبلاً از عمل جراحی باز در ناحیه شکم استفاده کرده باشد.
در این موارد، عمل جراحی شامل ایجاد یک شکاف بزرگتر در ناحیه سمت راست پایین شکم بیمار برای خارج کردن آپاندیس است.
آپاندکتومی به روش لاپاراسکوپی
در عمل آپاندکتومی به روش لاپاراسکوپی، جراح از طریق چند بریدگی کوچک که بر روی شکم فرد ایجاد میشود، آپاندیس را بررسی میکند. سپس یک لوله کوچک و باریک به نام کانولا از طریق این بریدگیها به حفره شکم فرد وارد میشود. از کانولا برای باد کردن شکم شما با گاز دیاکسیدکربن استفاده میشود. این گاز به جراح امکان میدهد که بتواند آپاندیس را با وضوح بیشتری ببیند و لاپاراسکوپ از طریق بریدگیهای کوچک روی شکم به داخل آن وارد میشود. وقتی که پزشک زائده آپاندیس را در تصویر پیدا کرد، انتهای آن را با بخیه میبندد و آن را خارج میکند
لاپاراسکوپی برای عمل آپاندیس از اولویت و برتری برخوردار است، چراکه دارای مزیت هایی مانند کاهش احتمال چسبندگی روده بعد از عمل ، کاهش احتمال ابتلا به عفونت، ریکاوری کوتاه تر ، درد کمتر، کوتاه شدن زمان بستری شدن در بیمارستان (طول مدت بستری حداقل 10 ساعت در آپاندکتومی لاپاراسکوپیک کمتر میباشد ) است.
اما طول مدت عمل جراحی در دو گروه تفاوت معنیداری نداشته است.